Vi har også udført pilotberegninger på GrønREFORM  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
DREAM logo
 

Kære læser

Vores mikrosimuleringsmodel SMILE er videreudviklet til at kunne fremskrive indkomst- og pensionsforhold for hver enkelt person i den danske befolkning.
 
Pensionskommissionen anvender blandt andet vores nye fremskrivning til at vurdere, hvor stor en andel af fremtidige folkepensionister, som er berettiget til pensionstillæg. SMILEs fremskrivning af pensionssystemet beskrives i kapitel 2 i Pensionskommissionens afrapportering.
 
På GrønREFORM har vi udført de første pilotberegninger. Modellen skal være en del af beregningsgrundlaget for ekspertgruppen for en grøn skattereform.
 
Den makroøkonomiske model DREAM er anvendt til at vurdere betydningen af længere levetid, og vi har regnet på effekten ved at se bort fra vores normale antagelse om sund aldring.
 
 
Med venlig hilsen
 
Foto af forskningschef Peter Stephensen
 
Peter Stephensen
Forskningschef
 

Færre vil modtage tillæg til folkepensionen

 
Andel med modregning i pensionstillæg
 
SMILE fremskriver nu pensionsformuer. Herudfra vurderes det, at flere pensionister fremover bliver modregnet i folkepensionstillægget.

Den stigende modregning skyldes udbredelsen af arbejdsmarkedspensioner, gradvist stigende indbetalingsprocenter og øget uddannelsesniveau.
 
Læs om vores nye SMILE fremskrivning

Pilotberegninger på GrønREFORM

 
Piloteksperimenter indenfor landbrug og kulstofafgift
 
På en foreløbig version af GrønREFORM er udført flere pilotberegninger, som har til formål at give et indblik i effekterne ved stød. 
 
Der er udført to stød til landbruget: I det første pålægges landbruget en afgift og i det andet udtages jord. Desuden er en ensartet afgift på CO2 undersøgt.
 
Læs notater om eksperimenterne

Det skal du også vide

 
Betydningen af antagelse om sund aldring
Vi har set nærmere på antagelsen om sund aldring i sundheds- og ældrerelaterede udgifter. Samlet set vurderes sund aldring at forbedre det primære offentlige budget med 21 mia. kr. årligt.
 
 
DREAM skal udvikle modelsystem til Sloveniens Fiskale Råd
DREAM har modtaget en bevilling fra EU til at bygge et system af fremskrivningsmodeller, som skal kunne vurdere den langsigtede udvikling i Sloveniens økonomi.
 
Primær saldo i grundforløb og alternativ med øget levetid
 

Hvad er betydningen af længere levetid?

De politiske aftaler sammenkobler levetid og pensionsalder. På sigt ventes øget levetid derfor ikke at påvirke forholdet mellem antal forsørgede og erhvervsaktive.
 
Flere ældre vurderes at øge de offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje. Derfor forventes en kraftigere stigning i levetiden at forværre den primære offentlige saldo.
 
Læs om aldring, tilbagetrækning og de offentlige finanser